onsdag 3 oktober 2007

Ett sätt att supa bort en viktig del av sitt liv

Jag har suttit i tingsrätten halva dan i dag och lyssnat på en rättegång. Det handlade om de två grabbarna som rånade och misshandlade Nisse. Det märkliga är att man såhär efteråt är mest bekymrad för att de två unga gärningsmännen mer eller mindre tycks ha förstört sina liv - på en enda alkoholindränkt kväll/natt.
Det handlar alltså om två killar, 17 och 18 år, från Västjämtland, som åkt in till stan för att festa med kompisar. På väg in till stan och framkomna till förfest respektive fest har den ene tryckt i sig tio starköl och en flaska dessertvin, den andre minst en halv flaska 70-procentig absint. Varpå de - försedda med varsin teleskopbatong - gick ut från festen på Körfältet och i tur och ordning rånade två yngre killar på deras mobiltelefoner, rånade och misshandlade Nisse samt gjorde sig skyldiga till olaga hot mot och skadegörelse på en taxichaufför respektive -bil. (Eller, om man ska vara helt korrekt, är misstänkta för de här brotten. I Sverige är man inte skyldig förrän man dömts för brott.)
Tidigare inga noteringar i belastningsregistret, båda går i gymnasiet och verkar tämligen normala. Inte Guds bästa barn, antagligen, men heller inga problembarn direkt. Ganska vanliga killar. Man kan förstås invända att riktigt riktig kan man inte vara om man går ut och begår tre olika ganska grova brott under loppet av flera timmar. En dum grej kan nästan vem som helst göra, men en hel räcka? Man kan också ha åsikter om att den ene av killarna ungefär en vecka efter den famösa fredagsnatten på Körfältet drack sig så full att han ramlade och skadade sig så till den grad i ryggen, att han nu är stelopererad. Det kanske tyder på att killen har alkoholproblem av nåt slag. Det var i alla fall det intryck jag fick; det här är killar som funkar ganska normalt till vardags, men som har uppenbara problem med att sätta gränser för sitt eget drickande, och som absolut borde avhålla sig från att dricka med tanke på hur det kan gå när de dricker. De borde alltså få någon sorts vård eller hjälp för att lära sig hantera eller avstå från alkohol.
Men om jag förstod saken rätt så har Åre kommuns socialförvaltning omöjliggjort det alternativet. Som jag förstod det finns det tre steg i bestraffning av brottslingar i den här åldern:
- ungdomstjänst, alltså oavlönat samhällsnyttigt arbete
- ungdomsvård, där det krävs en behandlingsplan för att tingsrätten ska kunna döma till det
- sluten ungdomsvård, vilket är samma sak som fängelse fast för unga
Socialförvaltningen i Åre har inte presenterat någon behandlingsplan. Och såväl åklagare som försvarare tyckte att ungdomstjänst var ett för lindrigt straff för såpass grova brott. Återstår alltså sluten ungdomsvård. Åklagaren gjorde klart att brotten, om de åtalade varit över 21 år, hade ett straffvärde på minst två års fängelse. Med den "ungdomsrabatt" som rättsväsendet tillämpar skulle det innebära nånstans mellan ett och ett och ett halvt år för de här killarna - åtminstone för den äldre av dem.
Och enligt Nisses målsägandebiträde så är den tjänstgörande tingsrättens ordförande inte snäll i sin bedömning. Därför blir det väldigt intressant att se vad rätten kommer fram till. Dom faller inom kort. Det som stod tämligen klart efter rättegången var att de båda faktiskt är skyldiga till det de åtalats för, även om försvaret ifrågasatte en del av brottsrubriceringen. De är bundna till rånen eftersom mobiltelefoner och nycklar anträffats på dem, samtliga målsägande verkade trovärdiga, Nisses skador är dokumenterade och så vidare.
Det kan inte vara nån höjdare att för en tidigare ostraffad, ung människa bli inlåst i x antal månader på en anstalt i Syd- eller Mellansverige. Ingen av dem lär heller bli en särskilt mycket bättre människa av det.
En höjdare vore det däremot om alla samhällskunskapslärare höll koll på den här typen av brottmålsrättegångar och tog med sig alla killar i högstadie- och gymnasieålder på studiebesök i tingsrätten till just sånt här. Att höra åklagaren förklara straffsatser skulle nog få de flesta att tänka en smula. Och att höra domen, när den kommer, borde få åtskilliga unga killar att fråga sig hur coolt det är att dricka sig redlös.